Vojnik, 6.12.2022

Božični Vojnik 2022 – Izjava za medije

V petek, 16. decembra 2022, bosta Turistično društvo Vojnik in Občina Vojnik po dveh letih premora ponovno organizirala največjo razstavo jaslic na slovenskem. Ustvarjalci Božičnega Vojnika, ki letos predstavlja več kot 250 notranjih in zunanjih jaslic in na tisoče lučk, ponovno v treh ulicah, z veliko upodobitvijo jaslic v cerkvi in v Domu sv. Jerneja, pa vam ponovno ponujajo, da ob ogledu prizorov svete družine umirite svojega duha in odkrijete božično toplino.

Pripravili so bogat kulturni program in dodatno ponudbo tako za najmlajše obiskovalce kot tudi za odrasle. V okviru Božičnega Vojnika bo potekala praznična tržnica, na voljo bo gostinska ponudba in igralni kotiček za otroke. Tudi za letošnjo gostinsko ponudbo bodo v večji meri poskrbela društva.

V delu kulturnega programa bodo z njimi Godba na pihala Nova Cerkev z gostjo Evo Boto, Koroški akademski pevski zbor Mohorjan, Mešani mladinski pevski zbor in orkester I. gimnazije v Celju, Duo Timber (Tina Ostruh, flavta, Irena Anžič, citre) s plesalko Manco Langus, Vojniški pevski zbori in solisti, Veliki koncert božičnega Vojnika z organizatorko Marijo Čakš, Mariborski oktet, NOORD BIG BAND pod vodstvom Tomaža Majcna in solistko Majo Keuc – AMAYO ter SoulGreg Artist & BigLights Band.

Svoj pogled na božični čas in  tradicijo izdelovanja jaslic je podal  tudi priznani slovenski etnolog in poznavalec običajev prof. dr. Janez Bogataj: »Božič – praznik posameznika, družine in lokalne skupnosti. Božično praznovanje je bilo v preteklih stoletjih usmerjeno predvsem v družinska okolja. V sodobnosti dobiva najrazličnejše nove vsebine in ima tudi javni značaj. To je še en dokaz, da so se prazniki ter z njimi povezane šege in navade vedno spreminjali, čeprav te spremembe v odmaknjenih preteklostih niso bile tako intenzivne kot so danes. In spreminjajo se tudi danes.

Božič prinaša novo luč in poziva k miru. S slednjim ne mislimo le na območja vojaških spopadov, tudi ne takih in drugačnih nesreč ali vznemirjanj ampak mir v pomenu umiritve pogosto uničujočega življenjskega ritma, brezglavega hitenja in naše duhovne izpraznjenosti vsakdanjikov ter praznikov. Božič je poleg Velike noči praznik, ki si ga lahko pripravimo z lastno ustvarjalnostjo, ne da bi se pri tem posluževali že ”izdelanega” praznika na policah nakupovalnih središč. Božično rojstvo pomeni tudi vsakoletno novo rojevanje narave in možnosti za temeljite premisleke o naših ravnanjih v prihodnjih dnevih, tednih in mesecih. Javnost božičnega praznovanja zaznamujejo številne prireditve in dogodki, ki se nizajo v adventnem času. Med nje sodi tudi Božični Vojnik, ki obiskovalce navaja k premislekom o številnih sporočilih božičnega časa. Zato ob razstavljenih primerih božične ustvarjalnosti ne gledamo le “površine”, z vsem okrasjem in bleščavo ampak se poskušamo poglobiti v sporočila in zgodbe, ki nam jih razstavljena prizorišča ponujajo. Kot se za praznične dneve spodobi, si na javni ravni v Vojniku podajata roko duhovni svet premišljevanja in gmotni svet doživljanja prazničnih okusov.

Ta dvojnost dogajanja je le potrditev temeljitosti zasnove Božičnega Vojnika, ki pa ni namenjena le obiskovalcem iz bolj ali manj oddaljenih krajev ampak najprej lokalnemu prebivalstvu. Vsi skupaj naj bi se torej bogatili z novimi spoznanji in sporočili, ki jih prinaša dohodno pester in tudi vesel božični čas.«

Sveta družina, ki je našla v ljudski domišljiji in spretnosti nešteto podob, nosi v sebi mir in upanje. Adventne in božične pesmi, vrhunski koncerti, tisoči lučk, kakšen kozarček za veselje ter žive jaslice pa naj vam dvignejo dušo do nebes. In ustavijo vaš čas za trenutek.

Vabljeni, da jih obiščete in užijete te božično-novoletne občutke.

 

Ustvarjalci Božičnega Vojnika

 

Vabimo vas, da si ogledate napovednik na spodnji povezavi.

https://www.youtube.com/watch?v=CUHHyN9qStw

 

Več informacij lahko dobite na elektronskih naslovih: Petra Pehar Žgajner, petra@vojnik.si, Nataša Kovačič Stožir, bozicnivojnik@gmail.com, ter spletnih straneh: https://bozicnivojnik.si/ in https://vojnik.si/.

Prisotni na socialnih omrežjih: